fredag 21 mars 2014

SO - sårbara och optimala platser

3 sårbara platser 
Sudan: 
- extrem torka (vatten brist -> matbrist) 
- politiskt instabilt & extrem diskriminering 
- inte utvecklat 

problem/följder: 

- 71,1 % läskunnighet
- ca. 568 890 utvandrar varje år 
- 4 500 invånare per 1 läkare 
- BNP 1 417 US dollar/ capita

lösningar: om man ska komma någonstans måste man lösa den problematiska politiken som finns i landet. Sudan är styrt av en ledare som är näst in till diktator. Han är en nationalist som driver en aggressiv politik gentemot landets icke - arabiska befolkning. Det är även svårt för icke - muslimer och kvinnor. För att göra någon som helst framgång måste politiken bli mer stabil och bli mer demokratisk. Efter det måste man förändra den ekonomiska situationen. Landet är inte det fattigaste men inte rikt heller och fördelningen på pengarna i landet är ojämn. Befolkningen är fattig och föra att landet ska bli bättre behöver den bli rikare. Befolkningen måste också börja dra in pengar. Arbeta och tjäna pengar åt landet och för kunna försörja sig själva. Sedan måste man med hjälp av de pengarna förändra läget när det kommer till utbildningen för att fler ska kunna bli t.ex läkare och andra topp - utbildningar.  Om landets kunskap vidgas kan sjukvården bli bättre.


Japan 
- jordbävningar och aktiva vulkaner 
- mycket höga CO2 utsläpp (9,25 ton per person) 

lösningar: Japan är ett exempel på ett av de länder som är rikt och högt utvecklat men ändå utsätts för många naturkatastrofer. Även om landet har problem som naturkatastrofer och CO2 har de en väldigt stor befolkning. Japan är ett av världens mest utvecklade land och är väldigt rikt. Det leder till att de har råd att jobba med olika lösningar som kan göra det bättre när problemen närmar sig. Det finns olika exempel på det. Ett av dem är att de bygger husen så att de svajar. När de blir jordbävningar så rasar inte husen lika lätt utan svajar bara. Även om detta inte stoppar katastroferna gör de dem lite bättre. De bygger även upp vågbrytare så att det inte svämmar över ifall framtida tsunamis skulle komma. Allt detta är saker som länder utan pengar inte har råd att fixa.


Haiti 
- orkaner och jordbävningar
- kolera
- fattigdom

följder/problem: 
- 48,7% läskunnighet
- ca. 38 549 utvandrar varje år
- 4 000 invånare per läkare
- BNP 706 US dollar/ capita

lösningar: Haiti är ett land som blivit utsatt för många katastrofer och de naturkatastroferna har gjort så att landet är i ett dåligt skick. Det första som hände var jordbävningen. I hela två är efter bodde fortfarande folk i tält utomhus och då slog orkanen till och ännu fler människor. Strax efter denna händelsen startade en kolera - epidemi. Nu är landet beroende av andra länder och kan inte fungera utan hjälp från andra. De har inte råd med att förbättra situationerna ifall och om naturkatastrofer eller sjukdomar börjar spridas. För att förbättra situationen måste man förändra ekonomi - problemet. Man måste se till så att landet börjar dra in pengar. De pengarna är svåra för landet att tjäna i sin nuvarande situation. Först behöver de hjälp med att styra upp ekonomin och för att landet ska nå ett hyfsat bra läge. Efter det måste de försöka dra in pengar själva och inte luta sig på andra länder. Dra in pengar sjäv och hjälpa befolkningen till en bättre plats. Förbättra sjukvård och utbildning. Då kan de även börja jobba som Japan för att förbättra sin chans när naturkatastrofer och andra problem.

3 optimala platser
Norge
- naturkatastrofer händer inte
- ett optimalt klimat
- 99% läskunnighet
- HDI 0,955
- 320 invånare per läkare
- BNP 100 056 US dollar/ capita
- ca. 5-10 ton CO2 utsläpp/capita

framtida problem: Norge är de landet med högst HDI (HDI är ett index som man mäter levnadsstandard med) i hela världen. Utbildningen och sjukvården är bra och befolkningen är rik. Klimatet är optimalt och det är svala somrar och kalla kalla men uthärdliga vintrar. När det kommer till framtida problem så är det första jag tänker på befolkningen.  Den är väldigt gammal och blir äldre varje dag. Den yngre i landet är inte många och ekonomi får inte bli ett problem i framtiden. Ett annat framtida problem kan vara CO2 utsläppen. De är inte så höga just nu men de kan bli väldigt höga om det fortsätter att stiga och det drabbar inte bara Norge utan resten av världen också. Dessa problem är väldigt vanliga bland rika länder idag.

Australien 
- 99,0 % läskunnighet
- HDI 0,938  
- 400 invånare per läkare
- BNP 67 869 US dollar/capita
- ca 15 ton CO2 utsläpp/capita

framtida problem: Australien är på andra plats efter Norge på HDI skalan och precis som i Norge är utbildning och sjukvård i topp. I Australien är ett av de största problemen just nu hur tunt ozonlagret är och de massiva CO2 utsläppen. Att ozonlagret är så tunt leder till att det är otroligt varmt och att det är jättetorrt. Att odla är svårt och nästan ingen bor i centrala delarna där det är som varmast. Att man släpper ut för mycket CO2 är också ett jätteproblem. De båda problemen hänger ihop. När man släpper ut så stora mängder CO2 blir ozonlagret tunnare och mängden bara ökar. Men även om detta sker just nu är Australien så bra eftersom det inte är ett fattigt land och kan göra saker för att förbättra situationen men om det fortsätter som det gör kommer även alla pengar inte räcka till för att rädda landet ur kniporna. Ett sista problem är befolkningen. Precis som i många andra rika länder är Australiens befolkning gammal och det kommer att bli svårt att försörja landet i framtiden när de som arbetar nu blir gamla. De unga är alldeles för få. 


 Nederländerna 
- naturkatastrofer händer inte
- ett optimalt klimat
- 99,0% läskunnighet   
- HDI 0,921
- 320 invånare per läkare
- BNP 46 073 US dollar/capita  
- 5 - 10 ton CO2 utsläpp/ capita

framtida problem: Nederländerna är som de två länderna före väldigt högt upp på HDI skalan och utbildning och sjukvård är bra. När det kommer till Nederländerna kan man se att deras problem är väldigt lika Norges. CO2 utsläppen är inte skyhöga än men om de fortsätter öka som de gör nu är risken att de blir det och drabbar även de som inte släpper ut mycket CO2 utsläpp. Desamma är det med befolknings problemen. Nederländernas befolkning är väldigt gammal och de yngre i landet är inte många. Det kan bli framtida problem med ekonomi. I Nederländerna är det väldigt tätbefolkat och det är väldigt många invånare i ett väldigt litet land. Om man blir fler finns risken att man överbefolkar landet och resurserna tar slut. 



Sci - Fi

Ex på böcker och filmer: 
The Matrix
Kallocain: Karin Boye
Cinder - Marissa Mayer

Typsikt för en sci fi berättelse: 
1) utspelas ofta i framtiden - beskriver och varnar för hur kommer det att se ut eller vara
2) tekniken är bättre - tekniken har ofta utvecklats mycket mer 
3) inga övernaturliga varelser - det finns inte häxor, troll eller spöken med här. Kanske väsen från andra planeter men det är inte omöjligt att det finns på riktigt. 
4) trovärdigt som möjligt - det finns självklart en del saker som är lite konstiga men det mesta är trovärdig, kanske händer i framtiden och det finn alltid en förklaring 
5) staten som maktappart - i sci fi berättelser är det även rätt vanligt att staten är en makt som är lite skrämmande och det beror på att makten styr medborgarna att lyda och ha samma åsikter på ganska hemska sätt. Att kolla på vad de gör i övervakningskameror och hota dem. 
6) varnar för framtiden - framtiden burkar inte se särskilt ljus ut. Det brukar var en mörk framtid som väntar oss och en kamp mot det framtida samhället. 

Skillnaden mellan Cyberpunk och Sci Fi: 
1) teknologin finns i oss - här har teknologin tagit sig in i våra kroppar. En de Kroppsdelar är konstgjorda och hjärnan är kopplad till en dator osv. 
2) cyberspace - händelserna utspelar sig nu inte bara i den verkliga världen utan i cyberspace som är en samverkan mellan människans medvetande och datorsystem. 
3) misär - här är misären stor. Cyberpunkens samhällen består ofta av slumområden, nerdrogade människor och människans liv är inte värt mycket. Det samhället vi lever i nu är som bortblåst och kärlek och vänskap är inte högt värderat. 

Ofta framtidsberättelser
Mycket fokus på avancerad teknologi
Onaturliga inslag men inte övernaturligt
Framtiden skildras som skrämmande otäck
Personer/miljöer/händelser är trovärdiga 

måndag 17 mars 2014

Fantasy

Ex på böcker och filmer
Sagan om ringen - J.R.R Tolkien 
Narnia - C.S Lewis 
Harry Potter - J.K Rowling 

Typiskt för en fantasy - berättelse: 
  1. En magisk värld - huvudpersonen upptäcker ofta eller befinner sig i en värld helt olik vår.
  2. Uppdraget/Resan - huvudpersonen brukar också få ett uppdrag från någon och berättelsen brukar handla om resan som han/hon tar. 
  3. Magiska krafter/Andra varelser - att det är någon sorts speciell kraft eller ett öde som huvudpersonen vill fly eller inte kan undankomma är rätt viktigt i en fantasy berättelse. Det brukar även finnas olika overkliga varelser. 
  4. Onda och goda - i berättelserna brukar det vara rätt klart att det finns onda och goda krafter och det kan bli rätt häftiga kamper mellan ont och gott. 
Påhittad berättelse (overklig)
Uppdrag
Kamp liv/död, gott/ont
Magiska krafter
Portaler finns ofta (öppning mellan två världar)
Övernaturliga inslag (fantasi)
Miljöerna känns "medeltida"

fredag 14 mars 2014

Roboten, med Ibtisam!

Lektion: 1
Vad gjorde vi? Vi började bygga på vår robot och de första smådelarna är på plats men den är inte helt klar.




Lektion: 2
Vad gjorde vi? Vi fortsatte bygga på vår robot och vi blev klara. Vi har inte börjat med utmaningarna men nästa gång kan vi göra det.






Lektion: 3 
Vad gjorde vi? Denna gången utförde vi vår första utmaning 
Utmaning: Utmaningen var att köra en rak sträcka, 121 cm. I slutat av sträckan fanns det en liten lego - gubbe som man inte fick välta eller passera. 
Hur gick det? Det tog 3 försök och tillsist lyckades vi och det jättebra. Eftersom programmet bara kan räkan rotationer var vi tvungna att räkna ut hur lång en rotation är. Efter det räknade vi ut hur många rotationer det behövdes för att roboten ska åka 121 cm, utan att väta den lilla gubben i slutat av sträckan. 

  HÄR hittar du filmen! 


Lektion: 4 
Vad gjorde vi? Vi jobbade med vår andra utmaning
Utmaning:Utmaningen var att köra i en kvadrat och sedan i en cirkel. Kvadratens sida var 61 cm och Cirkelns diameter 94 cm. 
Hur gick det?  Det gick bra och efter ett få tal försök lyckades vi programmera roboten till att göra det vi ville. Först var vi tvungna att räkna ut hur många rotationer det skulle ta för roboten att köra 61 cm (en sida av kvadraten) Sedan lopade vi det antalet 4 gånger. Efter det räknade vi ut hur många rotationer det skulle ta för att köra i en cirkel med omkretsen 94 cm. Även om man räknar ut hur många rotationer grader osv måste man testa sig fram för att nå det exakta. 

HÄR hittar du filmen

fredag 7 mars 2014

Vad är en dystopi?

Dystopi (ordet kommer från grekiskans δυσ- och τόπος om man sätter ihop dem)
Negativ samhällsberättelse om framtiden 
Jfr: UTOPI - idealsamhälle i framtiden, för bra för att vara sant 
Vad andra i ett samhället tycker är bra (kungen, regeringen eller någon annan med mer makt)  
Samhällskritik: Speglar tiden man lever i och ser in i framtiden och kritiserar de samhället
1900 - tal: teknologi, övervakning 
2000 - ta: miljöproblem, överbefolkning, medicinsk forskning, makt och kontroll    

Ex på dystopsier:
Hungerspelen - Suzanne Collins 
Oönskad - Gemma Malley 
Divergent - Veronica Roth 
(Terminator)
(Wall - E) 
Kallocain - Karin Boye 
1984 - George Orwell 

Gullivers resor - Jonatan Swift 
Delirium - Lauren Oliver