torsdag 27 februari 2014

No - kikare, laborationsrapport

Laborationsrapport - Tillverkning av kikare 

Inledning: En kikare är ett optiskt instrument som används för att se saker på långt avstånd. Genom att använda en kikare kan man få en större bild av saker. Bild blir då större än den bild man får om man tittar med blotta ögat. Det finns olika sorters kikare som används i olika sammanhang. Astronomiska kikare och terrester kikare. De astronomiska kikarna används för att se föremål upp i rymden och terrester kikare används för att betrakta föremål på jordytan. Skillnaden är då att man inte använder prismor i astronomiska kikare eftersom man inte behöver vända bilden rätt. I terrester kikare måste man dock vända på bilden för att man annars får en bild på fel håll. Inom dessa två områdena finns det även flera olika designer. Keplerkikare, teaterkikare och spegelkikare/teleskop är flera olika designer med olika linser och alla är terrester kikare.

Syfte: Det finns många olika syften till laborationen. Ett är man skulle lära sig bygga en kikare och förstå sig på hur den är uppbyggd. Ett annat syfte är att man skulle lära sig planera en egen laboration och ett tredje är att man ska lära sig mer om linser, hur de fungerar och vilka olika sorter det finns. 

Hypotes: Det tog rätt lång tid för oss att lista ut hur vi skulle bygga upp kikaren och vilka olika delar som behövdes. Först trodde vi att vi skulle behöva många fler material (prisman, prismabord, fler muffar, fler linser) men efter ett tag insåg vi att det inte var så komplicerat och invecklat som vi trott. Då började plocka bort olika material och instrument och tillsits lyckades vi bygga kikaren. 

Material 
(Ett objektiv: skapar en bild) lins +30 
(Ett okular: linsen närmast ögat) lins -15
Optisk bänk 
2 muffar

Utförande 
1) Ta fram allt material 
2) Placera de två muffarna på 0 och 30 på den optiska bänken 
3) Fäst lins -15 i muffen på 0 på den optiska bänken och lins +30 i muffen på 15 på den optiska bänken. 
4) Nu är du klar och kan använda din kikare

             
Resultat                                                          
Efter många försök med olika material och instrument fick vi fram vårt resultat. Vi kollade på saker ut genom fönstret och inne i rummet och fick en förstorad av föremål på långt håll. Vi upptäckte även att man kan man zooma in och ut om man flyttar på en av linserna men inte för långt, om man gör det blir bilden ofokuserad. 

Slutsats 
Vi fick fram det resultat vi sökt, en förstorad bild av föremål på långt håll och det fick vi eftersom vi använt oss av olika linser som tillsammans bildar ett lins-system. En objektiv lins och en okular lins. Okularet är den linsen som är närmast ögat och det man kollar igenom. Det är en negativ (konkav) -15 lins. Objektiv linsen är den linsen som skapar en bild och är längst bort från ögat. Det är en positiv (konvex) +30 lins. Tillsammans bildar de två linserna ett system som bildar en förstorad bild. 


1 kommentar:

  1. Inledning: Du har en tydlig och bra inledning du beskriver olika former av kikare och man förstår vad en kikare är (som är det viktigaste). Du kunde ha skrivit lite om vilken kikare man ska göra och vad den har för funktioner.

    Syfte: Jag tror att det var exakt det Bodil ville att vi skulle lära oss, bra Lydi!

    Hypotes: Det var lite klurigt att skriva en hypotes till detta arbetet men du har skrivit en och det är en bra en. Du skriver vad du trodde och sedan hur det blev.

    Material: Du har med alla materialen och beskriver även vad dem är för något.

    Utförande: Väldigt kortfattat och okej. Tror du kunde utvecklat den lite mera.

    (Fint att du har bilder så att man kan se det, man förstår bättre då)

    Resultat + Slutsat: Bra och tydliga satser. Du skriver vad man ser och varför det blev på det sättet, bra! :D

    - Déspina






    SvaraRadera