Atomens uppbyggnad:
En atom består av olika delar även om atom på grekiska betyder odelbar. I mitten finns det en atomkärna och den består av protoner och neutroner. Protoner är positivt laddade och neutroner är precis som det låter neutrala och har ingen laddning alls.
Utanför atomkärnan finns det olika skal. De är som omloppsbanor för elektroner och det finns olika många elektroner i dessa. Precis som det finns olika många protoner och neutroner i olika ämnen. Elektroner är negativt laddade och är nödvändig för att det ska bli en balans. Om det finns färre elektroner än protoner blir atomen laddad. Om den blir positivt laddad eller negativt beror på om det finns fler protoner än elektroner eller tvärtom. Det får plats olika många elektroner i olika skal. Det första skalet kallas för K - skalet och i det får det max plats med två elektroner. Nästa skal kallas för L - skalet och i det får det max plats med 8 elektroner. Det tredje skalet kallas för M - skalet och i det får det max plats med 8 elektroner osv. I det yttersta skalet blir det sällan fullt med elektroner och de elektronerna kallas få för valenseletroner och är avgörande när det gäller elektronens egenskaper.
Atomens historia:
Den första vetenskapsmannen som började anta att atomer var den minsta beståndsdelen i vår värld var grekiske Demokritos och han levde ca 400 år f.v.t. Han pratade om att atomer var en partikel som var odelbar och han hade en del rätt men även några fel. Man har kommit på på senare tid var atomen är uppbyggd av men att den finns, det var där han hade rätt. Det var även han som namngav partikeln, atom, eftersom det på grekiska betyder odelbar.
Den första vetenskapsmannen som började anta att atomer var den minsta beståndsdelen i vår värld var grekiske Demokritos och han levde ca 400 år f.v.t. Han pratade om att atomer var en partikel som var odelbar och han hade en del rätt men även några fel. Man har kommit på på senare tid var atomen är uppbyggd av men att den finns, det var där han hade rätt. Det var även han som namngav partikeln, atom, eftersom det på grekiska betyder odelbar.
Sedan tog det ca 2208 år för att någon skulle spinna vidare på Demokritos teorier. Det var Dalton som året 1808 bevisade genom att experimentera att atomen var den minsta beståndsdelen.
Efter honom fortsatte Thomson, runt år 1997, att bygga vidare och upptäckte elektronen. Elektronen är negativ laddad och han tog då för givet att resten var positivt laddad. Enligt honom Thomson var en kärna med elektroner intryckta i den.
Kring 1911, började Rutherford att fundera och forska över likheterna mellan atomer och solsystemet. Solsystemet kallas för makrokosmos och Rutherford upptäckte att atomerna var ett mikrokosmos. Mycket av atomer består av tomrum. Atomens kärna ska i detta fallet liknas av solen och elektronerna som små planeter.
Bohr fortsatte att experimentera på det Rutherford hade gjort, 1913. Han började prata om skal och hur elektronerna cirkulerade kring atomkärnan precis som planeterna kring solen och gav Rutherfords tankar en modell.
Tillsist har vi Chadwick han upptäckte elektronen, omkring 1932. Neutronen var svår att hitta och det tog lång tid eftersom den är neutral och inte har någon laddning. Som man kan förstå har det tagit lång tid att upptäcka atomen och sedan säkerställa lite mer i detalj vad den består av. Man började forska tidigt och 400 f.v.t upptäckte man atomen och än idag försöker man hitta information om den som man saknar.
Exemplet på bilden visar atomen som är grundämnet natrium. Natrium är en atom som har 11 protoner och elektroner. Den är en alkalimetall vilket betyder att den har en valenselektron. Alla alkalimetaller är med i den första gruppen i det periodiska systemet och har alla en valenselektron var. Natrium renframställdes för första gången 1807 och det var Humphry Davy som gjorde det men annars har natrium alltid varit känt för människa i formen natriumklorid (salt). Natrium förekommer i jordskorpan och är det 6:e vanligaste ämnen där. Det förekommer även i havet som natriumklorid.
- I periodiska systemet finns grupper där grundämnen har gemensamma egenskaper. Ex. grundämnen i grupp 1 kallas alkalimetaller. Vilka egenskaper har dessa?
Alkalimetaller - Grupp 1, egenskaper:
Alla alkalimetaller förutom cesium har i fast form en glänsande silver färg (cesium har en guldgul färg) precis som många andra metaller och de är väldigt lätta, de lättaste av alla metaller. Litium är även de lättaste fasta grundämnet. De har en väldigt låg smältpunkt, exempel natrium 97, 72 °C, och är så mjuka att man kan skära i dem med smörkniv. Man kan inte hitta alkalimetaller i ren form ute i naturen eftersom de reagerar väldigt lätt med vatten och syre. Man kan dock hitta dem som kemiska föreningar men andra ämnen och det är därför man förvarar alkalimetallerna i fotogen så att de inte reagerar med syret i luften. Natrium och kalium (i kemiska föreningar) är väldigt vanliga och är livsviktiga för allt levande. De finns i jordskorpan men behövs även för att nervsignaler ska skickas i våra kroppar. Natrium finns även i havet och i vatten i stora mängder. Alkalimetallen francium är däremot väldigt ovanlig och radioaktiv. Det finns bara 15 gram francium på jorden vid varje givet tillfälle eftersom ämnet väldigt lätt och snabbt sönderfaller till lättare grundämnen.
- Förklara hur periodiska systemet är uppbyggt. Vad menas med grupp? Vad menas med period?
Periodiska Systemet:
De periodiska systemet är en tabell där man ordnar alla grundämnen som man upptäckt. Idag finns det 118 kända grundämnen och man har kompletterat under åren. Det var ryska Dmitrij Ivanovitj Mendeljev som skapade systemet där han ordnade grundämnena efter deras; egenskaper, atommassan. Periodiska Systemet är uppdelat i perioder och grupper.
Grupper och perioder
Det finns 18 grupper och det är de lodräta raderna. Alla ämnen i samma grupp har liknande egenskaper. Till exempel, alkalimetallerna. De är den första gruppen och i den ingår; Helium, Litium, Natrium, Kalium, Rubidium, Cesium och Francium. Alla de metallerna har liknade egenskaper.
Det finns 7 perioder och det är de vågräta raderna. I varje period har ämnet till höger en mer proton och därför större atommassa. Alla atomer är neutrala och därför stiger även antalet elektroner. Alla element i den första perioden har bara elektroner i det första skalet, K - skalet. I den andra perioden har alla element ett fullt K - skal och elektroner i L - skalet ökar successivt på från vänster till höger.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar