onsdag 25 februari 2015

Svar på frågor - nätmobbning

Vad tycker du om metoden att spärra sidor på internet?
Svar: Jag tror inte att det är någon bra idé. När man spärrar eller förbjuder något det blir det bra mer spännande och fler kan inte hålla sig borta. Det är också svårt att uppfölja då alla har mobil i fickan och kan komma i kontakt med dessa sidor när som helst och överallt. 

Vilka tecken på att det här är en tidningsartikel finner du?
Svar: Det är en aktuell nyhet som ligger nära i tid. Nyhetsartikeln är skriven objektivt med åsikter från människor som är både för och emot men dessa är inte journalistens. Det viktigaste och mest intressanta är dessutom skrivet först. Artikeln ser också till att svara på frågorna: När? Var? Vem? Vad? Varför? Hur? Utseendet: rubrik, underrubriker, ingress, brödtext, byline, bild och bildtext.

Hur tycker du att man ska arbeta för att stoppa nätmobbning?
Svar: Jag tror inte att det finns något stopp för nätmobbning. Allt jag tror att man kan göra är att lära sig hur man undviker att bli nätmobbad och pratar om det i skolor som vi gör nu. 

Vilka tecken på att det här är ett reportage finner du?
Svar: Det finns med intervjuer, undersökningar och studier. Till utseendet liknar det en artikel med: rubrik, underrubriker, ingress, brödtext, byline, bild och bildtext

Sammanfatta reportaget och dess viktigaste budskap i 10 meningar.
Svar: I inlägget beskrivs en verklighet om hur nätmobbning påverkar unga. Det står att mobbning på nätet kryper ner i åldrarna. Många tror inte att barn som går i fjärde klass är ute på nätet men i verkligheten börjar barn att använda sig av datorer, mobiler och surfplattor redan under de första åren i livet. De berättar att det ofta är tjejer som utsätts och att man mobbar andra i form av bilder. De som blir nätmobbade får ofta kommentarer på sina utseenden och detta leder till att personerna senare har en negativ syn på sig själv. Det handlar mycket om ett projekt som startats för att ta reda på hur barn påverkas av nätmobbning och mycket om att lärare och andra vuxna var tveksamma om att man skulle fråga barn dessa frågor eftersom de trodde att det inte var relevant. I intervjuer har projektledare berättat att man behöver satsa allt mer på de yngre.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar