tisdag 2 juni 2015

Bild - konsthistoria:  
1)   Finns det en given konstnär ? Berätta kort om denne. 
Vilken tid verkade hen i (tyvärr är det oftast han)?
Svar: Min bild har ingen given konstnär då det är en medeltida målning bokmålning och i dessa är oftast konstnären okänd vilket är synd. 

2) Varför är bilden gjord (=syfte)? Hur påverkar det sättet bilden är utförd? Vill konstnären eller uppdragsgivaren
Svar: e. illustrera en text (medeltida bokkonst, Bauer). Min bild är som jag  sa i den första frågan gjord för att illustrera en text. I detta fallet är det en bild på en tandläkare och dess patient. Det kan betyda att bilden är gjord i lärande syfte då illustrationer ofta fyller våra läroböcker för att lyfta innehållet och ge oss en förståelse för hur det faktiskt är. Böckerna på denna tiden var målade och skrivna för hand, eftersom bokpressen ännu inte uppfunnits, och detta innebär att målningen kanske är den enda av sitt slag. 

3)   Beskriv bilden.
Bilden föreställer en som sagt en tandläkare med en patient. Patienten verkar vara aningen rädd och motvillig (vilket jag tror alla skulle vara om någon drog ut tänderna på dem). Patienten sitter ner på vad som liknar en stubbe och tandläkaren står upp till höger om patienten. De är naturligt avbildade och ser varandra ganska lika ut. Det är inte insatta i någon miljö riktigt och i människorna är det viktigaste i bilden. Det är en guld-brun barkgrund och sedan finns det en fin ritad ram runt omkring dem. Först en i röd-rosa som liknar ett stort D och runt den en blå fyrkantig ram. 


Jag tycker att bilden antagligen passar bra i ett läromedel och bra för den sortens användning men jag skulle nog inte hänga upp den på väggen i mitt rum (inte p.g.a bilden utan motivet). 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar