torsdag 22 augusti 2013

Aktivt kol

Lydia Efrem 20.08.2013



Laborationsrapport

Hypotes: Jag visste inte riktig vad som skulle kunna hända men när vi filtrerat de första dropparna insåg jag att saften hade förlorat sin färg. 

Material och kemikalier: Saft, aktivt kolpulver, en stor och en liten bägare, skedar och filterpapper. 

Riskanalys: Denna gången var alla ämnen ofarliga och därför även experimentet.

Utförande: 

  1. Vi plockade fram bägarna, tratten, skedarna och filtret. 
  2. Därefter hällde vi ner saft i den lilla bägaren och tillsatte en tesked av det aktiva kolpulvret.
  3. Vi viker filtret så att det passar i tratten och häller sedan ner vår lösning genom filtret som ligger i tratten och ner i den stora bägaren.
  4. Vi är nu klara och kan se resultatet.

Resultat: När vi hade blivit klara kunde man se att saften nu hade förlorat sin röd - rosa färg. 

Slutsats: Vi har nu konstaterat att aktivt kol blandat med saft kan leda till att den förlorar sin färg om den haft någon. Detta händer för att när kol aktiveras (det händer när det kommer i kontakt med vattenånga eller koldioxid) har det förmågan att rena olika vätskor och luft. Det beror på att många olika ämnen fastnar på ytan.  


Källförteckning: Wikipedia (bilden) och http://www.gleerupslms.se/gbook/v3/?redirect=1&id=55 (slutsatsen)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar