onsdag 13 november 2013

Text om hjärtinfarkt

Vad är en hjärtinfarkt? Symtom? Risker? 
Hjärtinfarkt är en av de vanligaste dödsoraken i Sverige men vad är hjärtinfarkt? Jo, hjärtinfarkt är en en sjukdom som drabbar hjärtat och man får en hjärtinfarkt när hjärtmuskeln inte får tillräckligt med blod. Även om hjärtat pumpar ut blod behöver muskeln också blod för att fungera. Detta sker ofta eftersom man har för höga blodfetter och då får man en blodpropp som förhindrar blodet att nå hjärtat. När blodet inte kommer fram till hjärtat stoppar det transporten av näring, syre till hjärtat och koldioxiden och avfallsämnena tar sig inte därifrån. När detta händer börjar cellerna i den delen av hjärtat dö och hjärtat slutar fungera. Hjärtinfarkten drabbar ofta gammla och inte unga. Vanliga symtom är att man känner bröstsmärtor som kan strålar ut i armarna och en känsla av obehag som kan stråla upp mot halsen, käkarna och skuldrorna. Det är inte heller helt ovanligt med illamående, andnöd, kallsvett och rädsla och ångest. Risken för en hjärtinfarkt är ökar även om man röker, stressar mycket, har högt blodtryck och blodfetter. Om man har diabetes eller motionerar väldigt sällan och har dåliga oregelbundna matvanor. 

Behandling? 
Kan man behandla en hjärtinfarkt och hur? En viktig sak är att man om man är en patient med misstänkt akut hjärtinfarkt tar sig in till ett sjukhus för att få speciell behandling på speciella avdelningarn. Man brukar ofta får någon sorts blodproppslösande behandling för att förhindra att det blidas blodproppar. På så sett får man ingen hjärtinfarkt. 

Förebyggande? 
Förebygga en hjärtinfarkt, är det möjligt? Ja, det är delvis möjligt att påverka risken. Precis som med många andra sjukdomar kan man förrebygga eller minska risken för att få en hjärtinfarkt. Ålden är en faktor till att många får hjärtinfarkt och det är en av faktorerna man inte kan påverka. Ju äldre man är ju större är risken för att drabbas men det är inte den ända faktorn.  Det gör man genom att hålla sig borta från en del saker och ta sig till andra. Några exempel på en del orsaker som leder till hjärtinfarkt är: tobak och rökning. Högt blodtryck och höga blodfetter. Diabetes, ogynsamma kostvanor och att motionera sällan är inte särskilt bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar