fredag 21 mars 2014

Sci - Fi

Ex på böcker och filmer: 
The Matrix
Kallocain: Karin Boye
Cinder - Marissa Mayer

Typsikt för en sci fi berättelse: 
1) utspelas ofta i framtiden - beskriver och varnar för hur kommer det att se ut eller vara
2) tekniken är bättre - tekniken har ofta utvecklats mycket mer 
3) inga övernaturliga varelser - det finns inte häxor, troll eller spöken med här. Kanske väsen från andra planeter men det är inte omöjligt att det finns på riktigt. 
4) trovärdigt som möjligt - det finns självklart en del saker som är lite konstiga men det mesta är trovärdig, kanske händer i framtiden och det finn alltid en förklaring 
5) staten som maktappart - i sci fi berättelser är det även rätt vanligt att staten är en makt som är lite skrämmande och det beror på att makten styr medborgarna att lyda och ha samma åsikter på ganska hemska sätt. Att kolla på vad de gör i övervakningskameror och hota dem. 
6) varnar för framtiden - framtiden burkar inte se särskilt ljus ut. Det brukar var en mörk framtid som väntar oss och en kamp mot det framtida samhället. 

Skillnaden mellan Cyberpunk och Sci Fi: 
1) teknologin finns i oss - här har teknologin tagit sig in i våra kroppar. En de Kroppsdelar är konstgjorda och hjärnan är kopplad till en dator osv. 
2) cyberspace - händelserna utspelar sig nu inte bara i den verkliga världen utan i cyberspace som är en samverkan mellan människans medvetande och datorsystem. 
3) misär - här är misären stor. Cyberpunkens samhällen består ofta av slumområden, nerdrogade människor och människans liv är inte värt mycket. Det samhället vi lever i nu är som bortblåst och kärlek och vänskap är inte högt värderat. 

Ofta framtidsberättelser
Mycket fokus på avancerad teknologi
Onaturliga inslag men inte övernaturligt
Framtiden skildras som skrämmande otäck
Personer/miljöer/händelser är trovärdiga 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar