fredag 9 november 2012

Tutankhamen


Tutankhamen fakta! 

Tutankhamen var en av faraonerna i Egypten. Trots sin väldigt korta och att han inte genomförde något stort  tid är han ändå den mest kända av dem alla. Detta beror också på att hans grav upphittades 1922. 

Liv
Tutankhamen föddes ca 1358 f. kr och dog ca 1339 f. kr. Han efterträdde sin far till tronen när han dött som ungefär 11år. Han dog som bara 19år och man vet inte riktigt varför. Det finns olika teorier som att dog för att han led av en sjukdom som kallas: Klippel Feils syndrom. Andra trodde också att han blev mördad.

Familj
Han gifte sig med sin halvsyster Ankhesenamon som sedan födde två döttrar men de var tidig födda och dog. De båda föräldrarna sörjde dem och de har visat sig att Tutankhamen var far till de båda. De fann de båda döttrarna i hans grav mumifierade och med hjälp av DNA kunde man lista ut att det var han som var fadern. Man vet inte riktigt om Tutankhamen fick några barn som överlevde en längre tid.  

Graven
Tutankhamens grav hittades 1922. Men det fantastiska var att nästan ingen hade plundrat den ännu. Det fans ca 5000 föremål i den. Där kunde man hitta allt ifrån gigantiska masker av guld som han använt till mat och annat vanligt han använde sig av när han var levande. Alla dessa saker la man ner i han grav för att han skulle behöva dem i livet efter döden som man trodde på. I år (2012) är det exakt 90år sedan man hittade graven. 

I graven låg också Tutankhamen (så klart) Men han var inte den ända. Man hade också mumifierat hans barn och begravt dem med honom och det var väldigt konstigt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar