tisdag 9 oktober 2012

Klassiker



Läslogg av en klassiker!!!

Första sammanfattning sid: 7 - 12:

Klassiker jag läser handlar om en som heter Gulliver. Han bor hos sin far och har 4 andra söner. Gulliver studerar flitigt tills hans far en dag inte har råd med att betala för Gullivers skolgång. Fadern skickar iväg Gulliver till en berömd och kunnig fältskär så att han kan tjäna ihop sina egna pengar. Han studerar till läkare och fältskär under tiden och tillslut blir han själv en fältskär och läkare. Gulliver har alltid drömt om att segla för att se världen. Efter ett tag ger han sig ut på de öppna haven och jobbar som skeppsläkare där. När han varit ute på haven i några skaffar han sig en lite förmögenhet som han tänkt använda för att sätta upp en praktik igen men det gick inte med framgång.

Han flyttade runt men ingenstans gick det bra nog och den lilla förmögenheten han tjänat ihop försvann. Han tog ett jobb som skeppsläkare ombord på skeppet Antilopen och de seglar söder ut. 

Efter ett par månader drar en plötslig våldsam storm och i flera dagar får de jobba för att hålla båten flytande och under tiden dör 12 man. Tillslut kunde man inte hålla båten flytande längre för att besättningen på båten blev mindre och mindre. Gulliver och 5 av de matroserna som hade några krafter kvar och lyckades få en av livbåtarna i sjön. Efter en stund drar en våldsam våg kom flygande över båten och med ett brak krockade den lilla båten mot klipporna. De rodde så mycket de kunde men till sist gav de upp och lät vågorna styra den lilla båten. Efter ett tag kom det en till stormby över dem och den båten bara far runt och runt. 

Gulliver visste inte var hans kamrater tagit vägen men när han precis tänkt gav upp hoppet kände fast mark under sig.

Han ville titta upp men hans huvud låg fast bundet till marken liksom resten av hans kropp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar