onsdag 10 oktober 2012

Sammanfattning i PORTAL



Min sammanfattning av sidorna i PORTAL:

Koma ihåg de man läst:

När man läser är det viktigt att man kommer ihåg de man läst annars får man ingen användning av det. Det finns olika sätt man kan använda sig av och de kallas för att använda olika studietekniker. Att kunna göra det är viktigt, inte bara när man går i skolan utan på många arbetsplatser. 

När man läser en text som är full av fakta kan man använda sig av de här olika punkterna:

  • Översiktsläs - För att kunna veta om du behöver texten och om vilka svar du kommer att få utav den. Man kan läsa rubriker och underrubriker, sista och första meningen i varje.
  • Djupläs - För att lära sig mer, att läsa mer noggrant och försiktigt för att lära sig nya ord om man stöter på några man inte kan
  • Skriv i punktform - För att skriva om det fast med små kort ord eller meningar. Detta för att komma ihåg och inte glömma
  • Återberätta - Detta kan du göra många gånger. Läs gärna för någon annan. Om du gör det för dig själv låtsas att du läser för någon annan, läs högt.

Anteckna 

När man ska anteckna är det viktigt att man tar ut det viktigaste. Inte bara för att du ska komma ihåg men också för att man ska hinna med, för det är ofta så att du antecknar när någon pratar eller när du hör något du ska komma ihåg. 

Ett tips är att använda sig av frågorna:

  • Vad beskrivs.
  • Varför händer det.
  • Vilka är följderna.


Sammanfatta

När man ska sammanfatta en text är det viktigt att: 

Du tar med de viktigaste.

Att du har läst boken/texten noga innan du gör det och sedan lägger ifrån dig den.

Skriv ner nyckelord som du sedan skriver din sammanfattning efter.

Att texten inte ska innehålla skribentens åsikter utan bara boken/textens.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar