onsdag 10 oktober 2012

So - jorden runt



Min jorden runt resa!!!

Jag startar i London, som är ett stad i Storbritannien. London har 6,7 miljoner invånare och något speciellt om London är att Londonbridge finns där. 
Landet Storbritannien ligger i västra Europa och antalet invånare är 61,3 miljoner. De jobbar mycket med tjänster och service. Storbritannien ligger i tempererat område. Standarden i Storbritannien är väldigt bra. Men det finns vissa saker som är dåliga också. Det är en väldigt stor skillnad mellan olika grupper av människor. Skolorna är inte heller så bra i Storbritannien. Men annars är väl standarden väldigt bra. Något som är speciellt med Storbritannien är att den stora litteratur dramatikern William Shakespeare kommer därifrån. Han har b.la skrivit Romeo och Julia. 

741850.gif Storbritanniens flagga

Jag åker från London i Storbritannien till New York i USA. Avståndet mellan London och New York är ca 630 mil.

New York är den största staden i USA som ligger i Nordamerika. Invånare antalet är ca: 8 miljoner och något speciellt med New York är att Frihetsgudinnan är där.
I USA är invånarantalet är ca: 311,7 miljoner invånare och de flesta amerikanerna jobbar med inom service. Det kan vara alltifrån sjukvård till de vanliga affärerna i landet. Klimatet är tempererat område och standarden är jättebra, men den leder till miljöproblem för att de Amerikanska folket släpper ut väldigt mycket utsläpp. Och folkhälsan är inte heller bra. Folk rör inte på sig så mycket och det är snabbmat som gäller. Något speciellt med USA är väl att det är indelat i olika delstater. Det finns ungefär 50 delstater och de största och viktigaste är Kalifornien, Texas och New York.

 740397.gif USA: s flagga

Jag åker från New York i USA till Beijing i Kina. Avståndet mellan New York och Beijing är ca 1980 mil.

Beijing är huvudstaden i Kina som ligger i Asien. Invånarantalet är 8 miljoner och något speciellt om är att OS hölls där år 2008. Det var en succé. Kina är ett stort land som ligger östra och det är tätbefolkat. Invånarantalet är 1,3 miljarder. Kina jobbar mycket med industrin och det är inte bara de som vinner på det. Andra länder satsar pengar på kina och vinner på det. Det gör även den Kinesiska befolkningen och städerna blir snabbt rika. Klimatet i Kina är tempererat. Standarden är hyfsad bra men det är en stor skillnad mellan städerna och landsbygderna. På landsbygderna är många fattiga. Många familjer får inte ha fler än ett barn för att befolkningen inte ska bli större. Något speciellt om Kina är skolan. Skolan är väldigt strikt och man satsar mycket pengar på universitet.                  
                                    
738203.gif Kinas flagga

Jag åker från Beijing i Kina till Buenos Aires i Argentina. Avståndet mellan Buenos Aires och Beijing är ca 1740 mil.

Buenos Aries ligger i landet Argentina, i Sydamerika. Det bor 14,6 miljoner invånare och något speciellt är att det finns en gata där alla hus är färglada. Den heter El Caminito och ligger i statsdelen La Boca. La Boca betyder också munnen. Landet Argentina ligger i södra delen av Sydamerika och tillhör också Latinamerika. Invånarantalet är 40,5 miljoner och det är ett tempererat klimat. I landet jobbar de mycket med Jordbruk eller det är väldigt viktigt för dem och de säljer mycket kött till utlandet. Standarden är är väl bra men folket lever väldigt olika. De rika i städerna och de fattigare på landsbygden. Något speciellt om Argentina är Iguaçú och Paraná som är två floder som bildar ett enormt vattenfall de heter Iguaçúfallen och de gränsar till Brasilien. 

Klicka --> 262603.jpg för att titta på fallen. 
733796.gif Argentinas flagga.

Jag åker från  Aires i Argentina till Asmara i Eritrea, Afrika. Avståndet är 
1038 000 000

Asmara ligger i landet Eritrea, i Afrika. Det bor 633 900 invånare och något speciellt är att staden fortfarande har lite av en Italiensk stil och gatorna breda och det växer palmer längsvägkanterna. Eritrea ligger i Afrika och invånarantalet är 5,9 miljoner. Det är ett tropiskt klimat Standarden är inte så bra och Eritrea är ett väldigt fattigt. När det gäller jobb är de de flesta är bönder. Det är upp emot 70%. Men all mat osv kommer därifrån.
och något speciellt om Eritrea är maten. Maten är väldigt annorlunda och kryddstark.

737011.gif Eritreas flagga

Jag åker från Asmara i Eritrea och tillbaks till Lund i Sverige igen. Avståndet är 500,3 mil 


Av: Lydia Efrem!!!
Källor: Tabellboken, Kartboken, http://www.ne.se och http://se.avstand.org

1 kommentar:

  1. Lydia, du har gjort en utmärkt text om din resa "jorden runt". Den innehåller god och kortfattad fakta och information vilket var uppgiften. Du visar att du behärskar de geografiska verktyg som du fick använda i denna uppgift.
    Bra jobbat!
    MVH
    Jan

    SvaraRadera